בטח אתם אומרים לעצמכם עכשיו, מה היא רוצה מאיתנו זאת? מי צריך מתכון לדייסת שיבולת שועל טבעונית? כולה מחליפים את החלב הרגיל בחלב צמחי או במים וזה הכל. אז זהו, שלא סתם אני בוחרת לפרסם את המתכון הזה.
כבר שנים שיש לי שנאה עזה לדייסות, ודייסת שיבולת שועל לא יוצאת דופן בעניין הזה. רק המילה דייסה עושה לי רע, המרקם המושי, הצמיגי, הלא ברור הזה, אף פעם לא עשה לי את זה.
אבל, בגלל אובססיה שפיתחתי לאחרונה של צפייה בלתי פוסקת ביוטיוברים טבעוניים מרחבי העולם המספרים למצלמה מה אכלו היום, לא יכולתי שלא להיזכר שבניגוד לישראל, דייסת שיבולת שועל זו אחת מארוחות הבוקר הפופולריות שיש, והיא תמיד שם בכל סרטון שמדבר על ארוחות בוקר טבעוניות.
וואלה, לא יודעת מה הם מוצאים בזה, אחרי כל צפייה התנחמתי בעובדה שאצלנו זו לא ממש ארוחת בוקר פופולרית, ושאני לא היחידה שלא מתה על דייסות.
אבל מה לעשות שאני שונאת גם קור, ושבחורף הבלתי נגמר שנחת עלינו אני רוצה גם לאכול ארוחת בוקר שאינה סמוט'י מקפיא שיניים לפעמים… הייתי חייבת לנסות שוב כדי לוודא שאני לא אוהבת, או כדי לגלות שאולי במקרה אני כן.
אז מה שגיליתי זה ככה – קודם כל, יש מלא מתכונים לדייסת שיבולת שועל שהם ליד ולא ממש טעימים, ודווקא המתכון הזה שהמצאתי בבוקר אחד רנדומלי, הוא כנראה המתכון הכי טעים שיש, וניסיתי מלא, תאמינו לי. עוד גיליתי שצריך ומומלץ וכדאי ואפילו כמעט חובה להוסיף מלא טופינגז ותוספות מעניינות, גם כדי להפוך את הדייסה לטעימה יותר וגם כדי לגוון. ובעיקר גיליתי שאני דווקא כן אוהבת את זה, במיוחד בימים קרים כשאין לי כוח לקפוא עוד יותר, שיש לי קצת זמן להדליק כיריים על הבוקר, ושבא לי להתפנק בקערה יפה ובריאה. ואגב, אפשר להכין גם במיקרו בהרבה פחות זמן, פרטים במתכון שבהמשך.
כמה דברים שלא ידעתם על שיבולת שועל
בשיבולת שועל אין גלוטן
שיבולת שועל היא נטולת גלוטן, ולכן היא דגן שחולי צליאק או אנשים הנמנעים מגלוטן מסיבות אחרות, יכולים לצרוך. רק יש לשים לב שלעיתים היא גדלה בקרבת דגנים אחרים המכילים גלוטן, או מעובדת במפעל בו מעבדים גם דגנים עם גלוטן, אז יש להיזהר במידת הצורך.
למה שיבולת שועל נקראת קוואקר
שיבולת שועל נקראת לעיתים גם קוואקר, והסיבה היא שקוואקר הוא שמו של מותג שיבולת שועל אמריקאי פופולרי שהפך לשם גנרי לשיבולת שועל. זו כמובן טעות, ויש לומר שיבולת שועל (אני משחקת אותה אבשלום קור).
כל סוגי שיבולת השועל הקיימים בארץ
את שיבולת השועל אפשר להשיג בכמה צורות, אבל שימו לב שבארץ, מכיוון ששיבולת השועל עדיין איננה כל כך פופולרית (כמו בארה"ב למשל), ישנו הרבה בלבול בשמות הניתנים לסוגים השונים, לכן כדאי להכיר כל אחד מהסוגים ואת ההבדלים ביניהם –
- שיבולת שועל מלאה ושלמה (דומה לשעורה וחיטה שקונים לחמין). בארץ בדרך כלל יקראו למוצר זה – גריסי שיבולת שועל או גרעיני שיבולת שועל, ובאנגלית oat groats. זוהי שיבולת שועל ללא הקליפה, וזהו הסוג שעבר עיבוד מינימלי לכן הוא גם הסוג הבריא ביותר (כמעט ואינו עובר תהליכי חימצון). מכיוון ששיבולת שועל זו כמעט ואינה מעובדת, היא דורשת גם את זמן ההכנה הארוך ביותר. ניתן להשיג בחנויות טבע מסוימות.
- שיבולת שועל חתוכה – נקראת באנגלית steel-cut oats על שם צורת החיתוך. את שיבולת השועל הזו חותכים בסכין פלדה (steel) לחלקים קטנים יותר, מה שמאפשר בישול מהיר יותר. את סוג שיבולת השועל הזה די קשה להשיג בארץ כיום, אבל לא בלתי אפשרי, יש מותגים מיובאים שמחזיקים את הסוג הזה.
- שיבולת שועל סקוטית – אלו גרעיני שיבולת שועל שנטחנו על ידי אבני ריחיים, שיטת הכנה עתיקה מסקוטלנד. גם את הסוג הזה ניתן להשיג רק בחנויות טבע מסוימות
- שיבולת שועל משוטחת – שיבולת שועל המעובדת למצב זה היא הרבה יותר פופולרית אצלנו מכל הסוגים שהוזכרו עד כה. באנגלית היא נקראת Rolled-oats כיוון שעוברת תהליך של אידוי ולאחר מכן השטחה בעזרת רולרים. נקראת גם old-fashioned oats ובארץ לעיתים תמצאו אותה בשמות שיבולת שועל מלאה, קוואקר, שבבי שיבולת שועל או פתיתי שיבולת שועל
- שיבולת שועל אינסטנט – זוהי שיבולת שועל שעברה עיבוד מאסיבי אף יותר והיא נראית כמו שיבולת שועל שטוחה שעברה גם טחינה קלה, כדי לאפשר הכנה מהירה. נקראת בארץ גם קוואקר מהיר הכנה, שיבולת שועל להכנה מהירה וכדומה.
מוצרים נוספים שתוכלו למצוא על המדפים, בעיקר בחנויות טבע, הם סובין שיבולת שועל (קליפה טחונה של שיבולת שועל), קמח שיבולת שועל ומוצרים נוספים המבוססים על שיבולת שועל כמו חלב שיבולת שועל, מעדנים, עוגיות, קרקרים ועוד.
דייסת שיבולת שועל טבעונית שהיא גם אשכרה טעימה
רכיבים:
כוס שיבולת שועל משוטחת (נקראת גם שבבי שיבולת שועל, שיבולת שועל מלאה וכו', ראו סעיף 4 בסוגי שיבולת השועל המצוינים למעלה)
כוס חלב צמחי
כף גדושה סילאן
חצי כפית קינמון
תוספות אהובות – אגוזים, פירות, חמאות שקדים ואגוזים וכו'
שיטת הכנה ראשונה: על הכיריים
- בסיר קטן מוזגים כוס חלב צמחי וכוס שיבולת שועל ומבשלים עד רתיחה
- אחרי הרתיחה מוסיפים כף סילאן וחצי כפית קינמון ומערבבים היטב
- מבשלים על אש קטנה עוד 3-4 דקות תוך כדי ערבוב. זמן הבישול תלוי בכם, אפשר לבשל פחות זמן למרקם יותר צ'ואי (נגיס), ולבשל מעט יותר למרקם דייסתי ורך יותר
- מוזגים את דייסת שיבולת השועל לקערה קטנה ומוסיפים תוספות אהובות (בתמונה הראשונה התוספות הן: פקאנים, פירות יער קפואים וחמאת שקדים. בתמונה השניה התוספות הן: אגוזי מלך, שקדים, פירות יער קפואים, בננה וחמאת בוטנים)
שיטת הכנה שניה: במיקרוגל
מי שקורא את המתכון הראשון בטח מגחך לעצמו תוך כדי קריאה. למי יש זמן במדינתנו הלחוצה להדליק כיריים וללכלך סירים על הבוקר? לאף אחד. אז דעו שאפשר ליהנות מדייסת שיבולת שועל גם בלי כל הטקס.פשוט מעבירים את שיבולת השועל, החלב הצמחי, הסילאן והקינמון לקערת שבה אתם מתכוונים לאכול. מערבבים ומחממים 2 דקות במיקרוגל. לאחר 2 דקות מוציאים, מערבבים מעט ומחממים 30 שניות נוספות. מוציאים מהמיקרוגל ומוסיפים תוספות אהובות.
זהו להפעם, מקווה שלמדתם דבר או שניים על שיבולת שועל ושאתם הולכים לנסות להכין את הדייסה המהממת הזאת. וכמובן לא לשכוח לכתוב לי בתגובות איך יצא לכם.
בתאבון!
הדר
תודה רבה! גם אני גיליתי את השיבולת ברגע אחד, אבל מאז אני אוכלת קערה כל בוקר. רציתי להוסיף, בתור אחת ששנים הכינה על כיריים אבל לפעמים רוצה להכין בעבודה ואין כל כך מכשירים – שיש עוד דרך! פשוט שמים שיבולת בקערה, ועל זה מים רותחים מהתמי 4!מערבבים וזהו, אפשר להתפנק ולהוסיף סילאן קינמון ותוספות ? יוצא לא פחות טעים ?
Sivan Meiri
מהמם! אני חייבת לנסות 🙂
דנה
היי
זו מנה אחת?
Sivan Meiri
היי דנה, כן זו מנה אחת מכובדת.
ש
נהדר!
פשוט, טעים, לא מתוק מדי.
תודה!